ВиК системите в нови шест области на страната се обновяват с

...
ВиК системите в нови шест области на страната се обновяват с
Коментари Харесай

ВиК системите в нови шест области на страната се обновяват с европейско финансиране

ВиК системите в нови шест области на страната се обновяват с европейско финансиране, осведоми пресцентърът на Министерство на регионалното развитие.

През пролетта на 2023 година се чака да бъдат утвърдени ВиК обектите в шест области на страната, които ще аплайват за финансиране от Програма " Околна среда “ 2021-2027 година

Планираните вложения включват нови водопроводи,  канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК уреди в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София – област, Хасково и Търговище. За тях се създават Регионални прединвестиционни изследвания по план на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Това стана ясно на извършеното през днешния ден регулярно съвещание на Управителния комитет за наблюдаване на плана, извършено в Министерство на регионалното развитие. В него присъединяване взеха интернационалните специалисти от JASPERS (Съвместна помощ за поддръжка на планове в европейските региони) към Европейската комисия, специалисти от Министерство на регионалното развитие, " Български ВиК холдинг “ ЕАД, представители на Министерство на околната среда и водите, на ВиК операторите от шестте области и други

На съвещанието бяха показани съответните обекти, избрани като предпочитани за реализиране на сходство с европейските наставления, свързани с питейните и отпадъчни води. Експертите дадоха насоки, с цел да се подсигурява качество на осъществяване и резистентност на оборудванията във времето.

Бенефициенти по Програма " Околна среда “ 2021-2027 година ще бъдат 6–те ВиК сдружения, които ще организират и публичните поръчки за избор на реализатори на строително-монтажните работи. 

Срещите с специалистите от Европейска комисия и българските институции ще продължат регулярно. Предстои и посещаване на място на всеки един от препоръчаните обекти, с цел да може европейските специалисти са се срещнат на място с настоящото им положение.

 

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР